Γιορτάσαμε τα 10 μας χρόνια | Σας ευχαριστούμε! ;-)

Πιτυρίδα: Τι την προκαλεί & πώς θα την ξεφορτωθείς!

Πιτυρίδα: Τι την προκαλεί & πώς θα την ξεφορτωθείς!

Η πιτυρίδα αποτελεί ένα σύνηθες πρόβλημα του τριχωτού των μαλλιών, η οποία εμφανίζεται σε άντρες και γυναίκες, διαφορετικών ηλικιών & τύπου επιδερμίδας. Μάλιστα, είναι τόσο συνηθισμένη κατάσταση που, σύμφωνα με μελέτες, πιτυρίδα εμφανίζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη!

Το δέρμα μας, καθημερινά ανανεώνεται με τη διαδικασία της φυσικής απολέπισης, που σημαίνει πως όλα τα νεκρά κύτταρα απομακρύνονται χωρίς εμείς να το αντιλαμβανόμαστε. Κάποιες φορές, όμως, αυτή η διαδικασία γίνεται με ταχύτερο και πιο έντονο ρυθμό με αποτέλεσμα τα νεκρά κύτταρα να γίνονται ορατά στο γυμνό μάτι.

Tι είναι η πιτυρίδα:

Ουσιαστικά, η πιτυρίδα είναι μια έντονη, ακίνδυνη, μη μεταδοτική, απολεπιστική διαδικασία που συνοδεύεται από λευκές νιφάδες, που ονομάζονται φολίδες, και σε αρκετές περιπτώσεις προκαλεί έντονο κνησμό αλλά κι ερεθισμό στο τριχωτό του κεφαλιού μας.

Υπάρχουν δύο τύποι πιτυρίδας:

- Ξηρή πιτυρίδα, με μικρές, λεπτές φολίδες (νιφάδες) που πέφτουν στους ώμους μας.
- Λιπαρή πιτυρίδα, που περιλαμβάνει πιο μεγάλες φολίδες οι οποίες κολλάνε στην τρίχα και στο τριχωτό της κεφαλής.

Τι προκαλεί την πιτυρίδα:

Η εμφάνιση της πιτυρίδας οφείλεται τόσο σε οργανικά ζητήματα όσο και προσωπικές επιλογές.

Συνήθως, η πιτυρίδα συνδέεται με δερματικές παθήσεις, όπως η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και το έκζεμα. Επιπλέον, πολλές φορές η πιτυρίδα αποδίδεται στον μύκητα Malassezia, ο οποίος σε κανονικές συνθήκες δε δημιουργεί προβλήματα, όμως αν αναπτυχθεί υπερβολικά μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα και να οδηγήσει στην εμφάνιση πιτυρίδας.

Άλλοι παράγοντες είναι αλλαγή της θερμοκρασίας, έντονη ξηροδερμία, κακή διατροφή, ορμονικές διαταραχές, έντονη έκθεση στον ήλιο, παρατεταμένη χρήση επιθετικών προϊόντων ή υπερβολικό styling.

Πιτυρίδα ή Ξηροδερμία;

Κάποιες φορές είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε αν έχουμε πιτυρίδα ή ξηροδερμία καθώς και οι δύο παθήσεις συνοδεύονται από κνησμό, ερεθισμό και μοιάζουν οπτικά μεταξύ τους. Όμως, η διαφορά είναι πως τα ξηρά μαλλιά είναι απόρροια της αφυδάτωσης του τριχωτού, που αντιμετωπίζεται με ενισχυμένα προϊόντα ενυδάτωσης, ενώ η πιτυρίδα είναι μια πιο σύνθετη δερματική κατάσταση που απαιτεί εξειδικευμένο πρόγραμμα φροντίδας.

Πώς να αντιμετωπίσεις την πιτυρίδα:

Αρχικά, αν η πιτυρίδα σου είναι έντονη ή επίμονη θα πρέπει να λάβεις τη γνώμη δερματολόγου και να κάνεις όλες τις απαραίτητες εξετάσεις ώστε να εντοπίσεις τα αίτια εμφάνισης της πιτυρίδας και κατόπιν να ακολουθήσεις όλα τα σωστά βήματα αντιμετώπισής της.

Πέρα από τις οδηγίες του δερματολόγου, επειδή υπάρχουν πολλά σαμπουάν και θεραπείες κατά της πιτυρίδας, θα πρέπει να ακολουθήσεις ακριβώς τις οδηγίες χρήσης τους ώστε να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δηλαδή, να αφήσεις την κρέμα όσο χρειάζεται ή να χρησιμοποιήσεις το σαμπουάν όσες φορές την εβδομάδα χρειάζεται, όχι λιγότερο ή περισσότερο.

Τα αντιπιτυριδικά προϊόντα είναι η πιο αποτελεσματική λύση στην καταπολέμηση της πιτυρίδας, καθώς έχουν ειδική σύνθεση που εμποδίζει την επανεμφάνισή της και περιορίζει τα σημάδια της πιτυρίδας.

Θα πρέπει να θυμάσαι πως κάθε τύπος επιδερμίδας και μαλλιών έχει τις δικές του ανάγκες και γι΄ αυτό τονίζουμε πως πρέπει να ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες του γιατρού και των προϊόντων.

Τέλος, η ισορροπημένη διατροφή, όπως κι η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού, θα βοηθήσουν εσωτερικά τον οργανισμό σου, συνδυαστικά με τα αντιπιτυριδικά προϊόντα, ώστε να περιορίσεις ή να απαλλαχτείς από την ενοχλητική πιτυρίδα.

 

Βρες στο Zizel όσα χρειάζεσαι για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας!

© 2020 ZIZEL BEAUTY SHOP. All rights reserved. Designed by ArtAbout