Η φροντίδα, η περιποίηση και τα προϊόντα ομορφιάς είναι ένα προσιτό, αλλά μεγάλο, δώρο που κάνουμε καθημερινά στον εαυτό μας για να αισθανόμαστε καλά και να μεγαλώνουμε ακόμα καλύτερα. Όμως, η ομορφιά, έχει ένα ενεργειακό αποτύπωμα και απορρίμματα τα οποία πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε σωστά, αν θέλουμε να συμβάλουμε στη διατήρηση του πλανήτη.

Στην Ελλάδα δεν μπορούμε να πούμε πως είμαστε πρωταθλητές στη γενικότερη ιδέα της ανακύκλωσης, αλλά σε ό,τι αφορά τα προϊόντα που βρίσκονται στο μπάνιο μας το πρόβλημα είναι δυστυχώς παγκόσμιο. Σύμφωνα με έρευνες στη Μεγάλη Βρετανία, το 57% δεν ανακυκλώνει κανένα προϊόν ομορφιάς, ενώ σύμφωνα με την εταιρεία ανακύκλωσης RSE, στην Αμερική, μόλις το 34% γνωρίζει πως μπορεί να ανακυκλώσει κάποια από τα προϊόντα που χρησιμοποιεί.

Η ανακύκλωση, γίνεται κυρίως σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα και τις συσκευασίες τους, όμως τα προϊόντα ομορφιάς μπορούν να ανακυκλωθούν αρκεί να γνωρίζουμε κάποιους γενικούς κανόνες.

Στο Zizel πιστεύουμε πως η ομορφιά οφείλει να είναι «πράσινη», δηλαδή κοντά στη φύση, για αυτό και συγκεντρώσαμε μερικά tips ώστε να ανακυκλώνεις σωστά τα προϊόντα που χρησιμοποιείς:

Σελοφάν (ζελατίνα)
Δυστυχώς τα περισσότερα προϊόντα, ακόμη συσκευάζονται με σελοφάν, για λόγους προστασίας του προϊόντος, αλλά το συγκεκριμένο μέρος ΔΕΝ ανακυκλώνεται. Μια πρακτική είναι να αποφεύγεις προϊόντα που είναι έτσι συσκευασμένα αλλά δεν είναι καθόλου ρεαλιστική.

Πλαστικά μπουκάλια
Σαμπουάν, conditioners, αφρόλουτρα και κρέμες βρίσκονται μέσα σε πλαστικά μπουκάλια τα οποία μπορείς να ανακυκλώσεις! Αρκεί να μην περιέχουν μέσα προϊόν. Όταν τα τελειώσεις, φρόντισε να ξεπλύνεις λίγο το εσωτερικό ώστε να φύγει κάθε υπόλειμμα.

Σπρέι
Υπάρχει μια λάθος αντίληψη πως τα προϊόντα σε μορφή σπρέι δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Μπορείς κανονικά να τα ανακυκλώσεις αφού τα περισσότερα τα βρίσκουμε σε συσκευασίες αλουμινίου ή κασσίτερου, που είναι πλήρως ανακυκλώσιμα υλικά, αλλά μην τα τρυπήσεις, μην προσπαθήσεις να τα συμπιέσεις ή να τα διαλύσεις. Βεβαιώσου 100% πως είναι άδεια πριν τα πετάξεις στον κάδο ανακύκλωσης.

Γυάλινα βάζα
Τα γυάλινα βάζα είναι πολύ εύκολα καθώς ανακυκλώνονται, όπως και τα γυάλινα μπουκάλια αναψυκτικών, ποτών κτλ. Απλώς τα καθαρίζεις και τα τοποθετείς στον κάδο ανακύκλωσης.

Δίσκοι ντεμακιγιάζ
Δεν μπορούν να ανακυκλωθούν σε μπλε κάδο, αλλά μπορείς να τα ανακυκλώσεις σε κάδο κομποστοποίησης, μαζί με τα απορρίμματα της κουζίνας σου. Το ίδιο ισχύει και για τις μπατονέτες.

Προϊόντα μακιγιάζ
Κραγιόν, mascaras, σκιές και ανάλογα προϊόντα μακιγιάζ δεν ανακυκλώνονται με τον τυπικό τρόπο, αλλά μπορείς να δεις τα προγράμματα ανακύκλωσης των εταιρειών που χρησιμοποιείς, καθώς κάποιες αποσύρουν τις άδειες συσκευασίες σε ειδικούς κάδους και σημεία.

Εργαλεία μαλλιών
Τα εργαλεία μαλλιών που έχουν χαλάσει μπορούν να ανακυκλωθούν στους ειδικούς κάδους ανακοί-νωσης ηλεκτρικών συσκευών και υπάρχουν σε συγκεκριμένα σημεία σε κάθε πόλη. Υπάρχουν και εταιρείες που κάνουν απόσυρση εργαλείων που μπορούν να διορθωθούν.

Τι άλλο μπορείς να κάνεις;

  1. Πριν αγοράσεις ένα προϊόν διάβασε την ετικέτα της συσκευασίας, καθώς υπάρχουν eco-friendly ή πλήρως ανακυκλώσιμες συσκευασίες που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.
  2. Μην αφαιρείς τις ετικέτες από τα προϊόντα ώστε η ομάδα ανακύκλωσης να τα ελέγξει.
  3. Ενημερώσου για τα προγράμματα ανακύκλωσης που έχουν οι εταιρείες που προτιμάς.
  4. Βρες Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς που κάνουν ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών.
  5. Δες σε ποια σημεία γίνεται ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών στην πόλη σου.
  6. Ενημερώσου από την εταιρεία ανακύκλωσης της πόλης που ζεις για το σωστό τρόπο ανακύκλωσης.
  7. Αν υπάρχουν προϊόντα που δεν σου αρέσουν και μπορεί να τα χρησιμοποιήσει και κάποιος άλλος, χάρισέ τα σε φίλες ή ακόμη και σε ανθρώπους που μπορεί να τα χρειάζονται.
  8. Μην πετάς τα προϊόντα που ανακυκλώνεις με σακούλα. Προμηθεύσου μια πολλαπλών χρήσεων και άδειαζέ την στο μπλε κάδο.
  9. Αν η συσκευασία έχει καπάκι, αφαίρεσέ το καθώς ανακυκλώνονται ξεχωριστά.

* Στοιχεία ερευνών από resource & elle magazine.