Needless to say | It's Summer Time ;-)

Επιδερμικός φραγμός: Όσα πρέπει να ξέρεις και τι να προσέχεις

Επιδερμικός φραγμός: Όσα πρέπει να ξέρεις και τι να προσέχεις

Ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας είναι η καθημερινή περιποίηση. Αν κοιτάξεις λίγο το feed σου στο Instagram θα δεις πως κάθε τόσο βγαίνουν καινούργια προϊόντα (κι θεραπείες) απολέπισης που προσφέρουν λαμπερή και νεανική επιδερμίδα.

Αυτό φυσικά είναι κάτι καλό, καθώς όλοι θέλουμε ένα πρόσωπο χωρίς σμήγμα, μαύρα στίγματα και νεκρά κύτταρα, αλλά δέρμα που λάμπει από υγεία. Όμως, πόσο συχνά μιλάμε για τη σωστή φροντίδα και την ισορροπία της επιδερμίδας;

Και τελικά χρησιμοποιούμε σωστά τα προϊόντα απολέπισης ή μήπως το παρακάνουμε εις βάρος του επιδερμικού φραγμού; Τα προϊόντα απολέπισης, όπως συχνά αναφέρουμε, αν χρησιμοποιούνται υπερβολικά, μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα, αφυδάτωση και ευαισθησία στον επιδερμικό φραγμό.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το δέρμα να χάνει την ελαστικότητα του, να φαίνεται θαμπό και ξηρό, άγριο και ταλαιπωρημένο.

Τι είναι ο επιδερμικός φραγμός

Ο επιδερμικός φραγμός είναι το εξωτερικό στρώμα του δέρματος, η τελευταία στιβάδα της επιδερμίδας ή αλλιώς κεράτινη - και είναι εκείνος που μας προστατεύει από στρεσογόνους παράγοντες όπως η ρύπανση, η υπεριώδης ακτινοβολία κι οι ελεύθερες ρίζες, ενώ «κλειδώνει» την υγρασία στην επιδερμίδα μας.

Ο επιδερμικός φραγμός εξασφαλίζει την υγεία του δέρματος, διατηρεί την ισορροπία του pH και πρέπει να παραμένει σωστά ενυδατωμένος. Γι' αυτό πρέπει να του προσφέρουμε καθημερινά συστατικά που θα τον ενισχύσουν και θα τον θωρακίσουν.

 

Τι μπορεί να εξασθενήσει τον επιδερμικό φραγμό

Έκτος από τους περιβαλλοντολογικούς παράγοντες, όπως η ρύπανση, οι αλλαγές στη θερμοκρασία κλπ, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που ταλαιπωρούν τον επιδερμικό φραγμό.

- Αρχικά ο χρόνος. Όσο μεγαλώνουμε ο επιδερμικός φραγμός γίνεται όλο και πιο αδύνατος.

- Η χρήση λάθος προϊόντων περιποίησης. Προϊόντα που περιέχουν αλκοόλ, αρώματα ή επιθετικά συστατικά μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στον επιδερμικό φραγμό.

- Η υπερβολική χρήση scrub και καθαριστικών προσώπου. Το καθαριστικό προσώπου αρκεί να το χρησιμοποιείς δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ), ενώ δύο φορές την εβδομάδα είναι υπεραρκετές για απολέπιση.

- Οι κακές επιλογές. Το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ,η αφυδάτωση, η αυπνία κι η κακή διατροφή μπορούν να αφήσουν το αποτύπωμά τους στο δέρμα.

- Η έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου χωρίς χρήση αντηλιακού, με υψηλό δείκτη προστασίας.

Πώς να ενισχύσεις τον επιδερμικό φραγμό

Αν παρατηρείς πως η επιδερμίδα σου είναι ξαφνικά ξηρή, θαμπή ή ευερέθιστη ενδεχομένως να έχει διαταραχτεί η ισορροπία του επιδερμικού φραγμού. Σε αυτή την περίπτωση απόφυγε τα scrub για μερικές ημέρες και μείωσε τα προϊόντα περιποίησης που χρησιμοποιείς. Άφησε το δέρμα σου να πάρει μια ανάσα και ενίσχυσέ το με συστατικά που θα του χαρίσουν θρέψη, ενυδάτωση και ενδυνάμωση. όπως τα παρακάτω:

Αντιοξειδωτικά
Ta αντιοξειδωτικά, προστατεύουν το δέρμα από τις επιδράσεις του περιβάλλοντος που προκαλούν στρες στο δέρμα και ξηρότητα. Καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και μειώνουν τα σημάδια γήρανσης. Τα αντιοξειδωτικά δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή και την περιποίηση σου. Συστατικά, όπως η βιταμίνη C, ενισχύουν την παραγωγή κεραμιδιών και άλλων λιπιδίων, που βοηθούν στην ορθή λειτουργία του επιδερμικού φραγμού.

Κεραμίδια
Ο επιδερμικός φραγμός αποτελείται από νερό και έλαια. Επειδή δεν αναμιγνύονται δημιουργούν ένα προστατευτικό φράγμα απέναντι στις εξωτερικές επιθέσεις. Τα κεραμίδια και τα λιπίδια, αποτελούν μέρος του φυσικού φραγμού, γι' αυτό οι κρέμες ενυδάτωσης που τα εμπεριέχουν είναι ο καλύτερος τρόπος επανόρθωσης και αποκατάστασης του δέρματος.

Υαλουρονικό οξύ
Το υαλουρονικό οξύ, δεσμεύει το νερό στα κύτταρα του δέρματος, προσφέροντας ασύγκριτη, βαθιά ενυδάτωση. Ενδυναμώνει τον επιδερμικό φραγμό, μειώνει τις ρυτίδες και επιβραδύνει τα σημάδια του χρόνου, καθώς ενισχύει την κυτταρική ανάπλαση.

Σκουαλένιο
Το σκουαλένιο αποτελεί μέρος του λιπιδιακού φραγμού, το παράγει δηλαδή ο οργανισμός μας, μαλακώνει την επιδερμίδα και της χαρίζει προστασία από τις εξωτερικές επιθέσεις. Τα προϊόντα που το περιέχουν είναι ιδανικά αν θες να ισορροπήσεις τον επιδερμικό φραγμό καθώς απορροφάται γρήγορα και επαναφέρει τα επίπεδα υγρασίας.

Νιασιναμίδη
Η νιασιναμίδη είναι βιονεργή μορφή της βιταμίνης B3. Είναι υδατοδιαλυτή και γι΄αυτό τη συναντάμε συνήθως σε serum προσώπου. Η νιασιναμίδη απαλύνει τα σημάδια του προσώπου, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου κι υαλουρονικού οξέος, ενώ δρα και κατά των ελεύθερων ριζών.

 

Βρες στο Zizel όλα τα προϊόντα που χρειάζεσαι για να έχεις ενυδατωμένη, υγιή και λαμπερή επιδερμίδα!

© 2020 ZIZEL BEAUTY SHOP. All rights reserved. Designed by ArtAbout