Γιορτάσαμε τα 10 μας χρόνια | Σας ευχαριστούμε! ;-)

Λιπαρά μαλλιά: Αντιμετώπιση και χρήσιμα tips

Λιπαρά μαλλιά: Αντιμετώπιση και χρήσιμα tips

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα των μαλλιών είναι η επίμονη λιπαρότητα και είναι πιθανόν εκείνο που συζητάμε περισσότερο μετά το φριζάρισμα.

Τα υγιή μαλλιά περιέχουν από τη φύση τους, ένα ποσοστό λιπαρότητας, το οποίο ενυδατώνει το τριχωτό και προφυλάσσει την τρίχα. Όμως, η υπερβολική λιπαρότητα έχει ως αποτέλεσμα τα μαλλιά να είναι άτονα, να φαίνονται βρώμικα και να έχουν μια ενοχλητική γυαλάδα. Αν έχεις λιπαρά μαλλιά καταλαβαίνεις ακριβώς σε τι αναφερόμαστε.

Τι είναι όμως η λιπαρότητα και πώς θα απαλλαχτούμε από αυτή; Διάβασε παρακάτω όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη λιπαρότητα και πώς θα την ξεφορτωθείς χωρίς να τραυματίσεις τα μαλλιά ή το τριχωτό του κεφαλιού σου.

Τι προκαλεί λιπαρότητα στα μαλλιά;

Η λιπαρότητα στα μαλλιά οφείλεται σε μια σειρά από λόγους, αρχικά όμως πρέπει να κατανοήσουμε τι ακριβώς είναι.

Όπως και στο μεγαλύτερο μέρος του σώματος, έτσι και στο τριχωτό της κεφαλής οι άνθρωποι έχουμε σμηγματογόνους αδένες, οι οποίοι ενυδατώνουν, δροσίζουν και διατηρούν την ελαστικότητα της τρίχας. Το παραπανίσιο σμήγμα, που δημιουργείται λόγω διαφόρων λόγων, έχει ως αποτέλεσμα την ενοχλητική λιπαρότητα.

Η πολλή λιπαρότητα στα μαλλιά, μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές, υπερβολική εφίδρωση (ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες), στην κατάχρηση προϊόντων styling, στη χρήση ακατάλληλων προϊόντων, στο υπερβολικό λούσιμο, στο stress και φυσικά στην υγρασία του περιβάλλοντος.

Πώς να αντιμετωπίσεις τη λιπαρότητα αποτελεσματικά

Για να αντιμετωπιστεί η λιπαρότητα, είναι πολύ βασικό να γίνει ένας σωστός συνδυασμός των κατάλληλων προϊόντων και και συνηθειών (ρουτίνας). Ας δούμε πιο αναλυτικά:

Διάλεξε τα σωστά σαμπουάν

Παρότι δεν είναι δύσκολο να το φανταστείς, το εξηγούμε προς αποφυγή λαθών. Αν λούζεσαι με σαμπουάν που δεν είναι ειδικά σχεδιασμένα, ώστε να ισορροπούν τη λιπαρότητα δε θα δεις αποτελέσματα! Ένα ακόμα συχνό λάθος είναι να χρησιμοποιούμε σαμπουάν που και δεν είναι εξειδικευμένα, αλλά περιέχουν και συστατικά που εντείνουν το φαινόμενο. Επίλεξε, επαγγελματικά σαμπουάν για λιπαρά μαλλιά, τα οποία θα απομακρύνουν την παραπανίσια λιπαρότητα, θα καθαρίσουν καλά τα μαλλιά και θα τα διατηρήσουν ενυδατωμένα.

Τι συστατικά πρέπει να αναζητώ;

Στη μάχη κατά της λιπαρότητας των μαλλιών, ευτυχώς, έχουμε πολλούς συμμάχους. Τα φυσικά έλαια, είναι συνήθως εκείνα που βρίσκονται στη βάση των προϊόντων για μαλλιά με λιπαρότητα. Έλαια, όπως argan, λεβάντα, μέντα, θυμάρι και tea tree είναι από τα πιο συνηθισμένα. Ασφαλώς αυτά συνδυάζονται με ενεργά και ενυδατικά συστατικά, συμπλέγματα, εκχυλίσματα, σύμπλοκα και βιταμίνες ώστε να φέρουν καλύτερα αποτελέσματα. Διαθέσιμα μπορείς να βρεις προϊόντα με άργιλο, τσουκνίδα, γλυκόριζα, αλόη και πολλά ακόμα φυσικά συστατικά.

Λούσου σωστά

Για να φροντίσεις σωστά τα μαλλιά σου, εφάρμοσε μια μικρή ποσότητα σαμπουάν στις ρίζες και το κεφάλι σου, κάνοντας απαλό μασάζ. Πολλοί ειδικοί λένε πως δε χρειάζεται να βάλεις σαμπουάν στις άκρες των μαλλιών αφού πέφτει από μόνο του μαζί με το νερό. Ο στόχος μας είναι να καθαρίσουμε απαλά τα μαλλιά, διατηρώντας τα φυσικά έλαια της περιοχής και χωρίς να ερεθίσουμε το τριχωτό. Άλλωστε το έντονο τρίψιμο μπορεί να προκαλέσει επιπλέον λιπαρότητα και δεν το θες. Στο τέλος ξεπλύσου πολύ καλά ώστε να φύγει κάθε ίχνος σαμπουάν!

Μην το παρακάνεις με τα λουσίματα

Για πολλά χρόνια υπήρχε μια λανθασμένη εντύπωση πως με το καθημερινό λούσιμο μειώνεται η λιπαρότητα, όμως τελικά οι ειδικοί, κομμωτές και επιστήμονες, έχουν καταλήξει πως έτσι «στεγνώνεις» εντελώς το κεφάλι σου από τα φυσικά έλαια που έχει, με αποτέλεσμα οι σμηγματογόνοι αδένες να εκκρίνουν και άλλη λιπαρότητα για να το ενυδατώσουν.

Μόνο το λούσιμο δεν αρκεί

Πέρα από το λούσιμο, με σαμπουάν για λιπαρά μαλλιά, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις μάσκες, scrub, conditioner, & serum -αν δεν το κάνεις ήδη- τα οποία θα διατηρήσουν τα ενυδατωμένα, υγιή και ισορροπημένα τα μαλλιά, χωρίς την ενοχλητική λιπαρή αίσθηση ανάμεσα στα λουσίματα. Προσοχή! Να θυμάσαι πως δεν πρέπει να το παρακάνεις με τη χρήση των προϊόντων περιποίησης. Όλα έχουν οδηγίες χρήσης και συγκεκριμένη συχνότητα στην οποία πρέπει να τα εφαρμόζεις αλλιώς μπορεί να έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα.

Βάλε το ξηρό σαμπουάν στη ζωή σου

Όπως σου γράψαμε και από πάνω, ένα μυστικό περιορισμού της λιπαρότητας είναι τα λιγότερα λουσίματα. Με τη χρήση ξηρού σαμπουάν μπορείς να φρεσκάρεις τα μαλλιά σου, να περιορίσεις τη λιπαρότητα και ως εκ τούτου να αναβάλεις (για λίγο) το επόμενο λούσιμο. Επιπλέον, τα ξηρά σαμπουάν έχουν υπέροχα αρώματα και έτσι τα μαλλιά σου θα δείχνουν και θα μυρίζουν υπέροχα!

Κάνε απαλές κινήσεις

Στο πλύσιμο, στο στέγνωμα, στο χτένισμα, σε κάθε τι που κάνεις στα μαλλιά σου πρέπει να θυμάσαι να είσαι προσεκτική με τις κινήσεις σου! Αφενός, δε θες να ερεθίσεις το τριχωτό, καθώς αυτό θα εκκρίνει και άλλο σμήγμα, αφετέρου έτσι τα μαλλιά σου θα διατηρηθούν περισσότερες μέρες σε καλή κατάσταση, χωρίς να δείχνουν βρώμικα και αφρόντιστα.

Καθάρισε τη χτένα σου

Ένα πολύ σημαντικό tip που συχνά δεν αναφέρεται, είναι πως πρέπει να καθαρίζεις όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιείς στα μαλλιά σου. Αν έχεις βρώμικη χτένα ή βούρτσα και αφού λουστείς τη φέρεις σε επαφή με τα μαλλιά σου τότε τα έχεις λερώσει. Με μικρή ποσότητα ενός απαλού σαπουνιού καθάρισε τακτικά όλα τα εργαλεία που έχεις ώστε να αποφύγεις συσσώρευση σμήγματος, νεκρών κυττάρων και ελαίων.

Άσε τα μαλλιά φυσικά

Όταν βρίσκεσαι στη διαδικασία ρύθμισης της λιπαρότητας και μέχρι να φέρεις την επιθυμητή ισορροπία θα σου προτείναμε να αφήσεις στην άκρη τα εργαλεία styling. Παρότι τα αγαπάμε γιατί είναι σωτήρια, το πιστολάκι και τα ισιωτικά μπορεί να κάνουν τα μαλλιά σου να δείχνουν λιπαρά και δεν το θέλουμε αυτό! Στέγνωσε καλά τα μαλλιά σου, χτένισέ τα απαλά και άφησέ τα φυσικά.

Μην παίζεις με τα μαλλιά σου

Αν είσαι από εκείνες που όσο χαζεύουν στο TikTok παίζουν με τα μαλλιά τους ήρθε να αλλάξεις συνήθεια! Όσο πιο πολύ ακουμπάς τα μαλλιά σου, τόσο πιο πολλά έλαια θα εκκρίνονται με αποτέλεσμα να φαίνεται η λιπαρότητα ακόμα πιο έντονα.

Μαξιλαροθήκες άλλαξες;

Μην ξεχνάς να αλλάζεις τις μαξιλαροθήκες σου μια φορά την εβδομάδα! Ο ιδρώτας και το σμήγμα, μαζί με τα νεκρά κύτταρα συσσωρεύονται στις μαξιλαροθήκες και μετά καταλήγουν και πάλι στο πρόσωπο και τα μαλλιά μας. Ναι κάπως αηδιαστικό αλλά αυτή είναι η πικρή πραγματικότητα.

Τα μαλλιά με λιπαρότητα μπορούν να γίνουν πραγματικός πονοκέφαλος, όμως ευτυχώς υπάρχουν λύσεις, όπως αυτές που σου δώσαμε, τις οποίες μπορείς να ακολουθήσεις και να περιορίσεις σημαντικά το φαινόμενο ή ακόμα και να απαλλαχτείς εντελώς. Με υπομονή και επιμονή σίγουρα θα ρυθμίσεις τη λιπαρότητα και θα απολαμβάνεις και πάλι τα μαλλιά σου!

© 2020 ZIZEL BEAUTY SHOP. All rights reserved. Designed by ArtAbout