Αν είσαι beauty junkie και ψάχνεις τα πάντα γύρω από την περιποίηση της επιδερμίδας, σίγουρα έχεις δει τη λέξη ΑΗΑ στα προϊόντα ομορφιάς, όμως μπορεί να έχεις απορίες. Ήρθε η ώρα να μάθεις τα πάντα για το γλυκολικό οξύ!

Όταν ακούμε τη λέξη οξύ, το μυαλό μας πηγαίνει αυτόματα σε κάτι καυστικό. Το γλυκολικό οξύ, όπως και το υαλουρονικό, είναι απολύτως ασφαλές για το δέρμα και θα σου προσφέρει τόνωση, λάμψη και ανανέωση!

Τι είναι το γλυκολικό οξύ;

Το γλυκολικό οξύ ανήκει στα ΑΗΑ, άλφα υδροξυ-οξέα, και κάνει χημική απολέπιση στην επιδερμίδα. Προέρχεται από φυσικές πηγές και κυρίως από τα ζαχαροκάλαμα.

Ποια είναι τα οφέλη του;

Το γλυκολικό οξύ, διαθέτει χαμηλό μοριακό βάρος και εξαιτίας αυτού, μπορεί να εισχωρεί πιο βαθιά, από κάθε άλλο οξύ, και χαρίζει την πιο αποτελεσματική απολέπιση που μπορείς να πετύχεις.

Η απολέπιση, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα στην περιποίηση καθώς μέσω αυτής αφαιρούνται τα νεκρά κύτταρα, και έτσι η επιδερμίδα δείχνει ανανεωμένη και λαμπερή. Επιπλέον, μέσω της απολέπισης, βοηθάμε τα χρήσιμα συστατικά των προϊόντων φροντίδας, να απορροφηθούν καλύτερα από το δέρμα.

Η δράση του όμως δεν σταματάει εκεί. Το γλυκολικό οξύ ενισχύει την παραγωγή του κολλαγόνου, που γεμίζει την επιδερμίδα και την κάνει πιο σφριγηλή, ενώ μειώνει αισθητά τις λεπτές γραμμές. Επίσης, μπορεί να αποχρωματίσει και να αναδομήσει μια περιοχή και γι' αυτό χρησιμοποιείται σε θεραπείες αντιμετώπισης πανάδων και δερματικών δυσχρωμιών.

Πώς να το εντάξεις στην beauty ρουτίνα σου:

Το γλυκολικό οξύ, έχει γίνει αγαπημένο συστατικό των εταιρειών τα τελευταία χρόνια και έτσι μπορείς να το εντοπίσεις σε διάφορα προϊόντα, όπως μάσκες, λοσιόν, scrub ή serum, (για παράδειγμα, μπορείς να βρεις μια σειρά αφιερωμένη στο γλυκολικό οξύ ΕΔΩ) και να το εντάξεις στην καθημερινή σου φροντίδα.

Τι να προσέξεις:

To γλυκολικό οξύ είναι κατάλληλο για κανονικές, μεικτές και λιπαρές επιδερμίδες. Αν έχεις ευαίσθητη, δυσανεκτική ή ξηρή επιδερμίδα υπάρχει περίπτωση να σου προκαλέσει ερεθισμούς γι' αυτό καλό είναι να το συζητήσεις με το δερματολόγο σου και όπως κάνουμε με όλα τα προϊόντα, στην πρώτη χρήση, να το δοκιμάσεις σε ένα μικρό σημείο για να δεις την αντίδραση του δέρματός σου.

Όπως όλα τα οξέα, έτσι και το γλυκολικό οξύ το χρησιμοποιούμε μόνο βραδινές ώρες, ποτέ πρωινές, γιατί η χρήση του σε συνδυασμό με τις ακτίνες του ήλιου μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στην επιδερμίδα.

Το αντηλιακό είναι ένα προϊόν που πρέπει να το φοράμε όλο το χρόνο -και το χειμώνα- ειδικά σε ηλιόλουστες ημέρες. Αν χρησιμοποιήσεις κάποιο οξύ, στην προκειμένη περίπτωση γλυκολικό οξύ, είναι απαραίτητο την επόμενη ημέρα να εφαρμόσεις αντηλιακό προσώπου για να μειώσεις τις πιθανότητες ερεθισμού.

Για να βοηθήσουμε, ξεχωρίσαμε όλα τα προϊόντα (ανά εταιρεία) με γλυκολικό οξύ εδώ.

Juliette Armand (3 προϊόντα)

Yellow Rose Fruit Acids Gel (30ml)

Murad AHA/BHA Exfoliating Cleanser (200ml)

DOS Cosmetics - AHA – HYAL Night Treatment (50ml)

Nip+Fab - Glycolic Fix (Σειρά)